Moris, maat en mentor

Moris, 35 jaar, Syriër, Aramees en Brusselaar, is vrijwilliger voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Zo helpt  hij in het Startpunt waar asielzoekers op de eerste dag van hun aankomst in België terecht kunnen. Tijdens de middag onthaalt een team vrijwilligers hen met een kom soep en degelijke informatie over hun rechten en het verloop van hun asielprocedure. Zij krijgen allemaal een informatiebrochure over de asielprocedure in hun eigen taal, aangevuld met mondelinge up-to-date informatie. Daarnaast is Moris ook vrijwilliger op het jongerenproject van Vluchtelingenwerk. Voor de Altochtonen van de Toekomst gaat Moris mee als begeleider tijdens bijeenkomsten voor de jongeren.

moris

Wat vind je van de Altochtonen van de Toekomst?

‘Ik vind het een tof project. Het is fantastisch dat er activiteiten worden georganiseerd voor jonge vluchtelingen. Zo zijn de jongeren in hun vrije tijd bezig met nuttige dingen. De jongeren gaan naar school, maar hebben daarnaast behoefte aan nuttige vrijetijdsbesteding. Dit project is daar mooi voorbeeld van en toont een goede weg die de jongeren kunnen nemen.’

matrix moris.jpg

Waarom ben je vrijwilligerswerk gaan doen voor Vluchtelingenwerk?

‘Ik wil graag andere mensen helpen. Dat zit in mijn natuur. In Syrië deed ik ook vrijwilligerswerk. Ik ging mee op kampen voor jongeren en organiseerde activiteiten zoals zwemmen, dansen en acteren. Toen ik naar België kwam, had ik veel vrije tijd. Ik studeerde Nederlands en ging daarnaast op zoek naar een organisatie waar Nederlands gesproken werd. Ik vroeg aan vrienden of ze tips voor me hadden. Een vriend werkte als vrijwilliger voor Vluchtelingenwerk in het Startpunt. Ik greep de kans om daar ook vrijwilliger te worden. Ook bleef ik kijken op de website van Vluchtelingenwerk en vond ik een vacature om mee te gaan als begeleider op het jongerenkamp. Zo kwam ik terecht bij het jongerenproject. Wanneer ik kan helpen dan help ik graag.’

wereldspelers.jpg

‘Het is mijn doel dat de jongeren blij blijven. Dat de jongeren tevreden en enthousiast zijn over de activiteiten die we doen met de Altochtonen van de Toekomst. De jongeren spenderen tijd met ons en die tijd moet zinvol ingevuld worden. Door de activiteiten kunnen de jongeren, spelen, lachen en praten; en zo hun zorgen even vergeten. Ze zijn bezig met nuttige dingen, zoals integreren, de taal leren, verschillende culturen leren kennen en nieuwe dingen van elkaar leren. Daarnaast maken de jongeren aanbevelingen voor het beleid.’


			

Geef een reactie