Op Bezoek Bij Minister Sven Gatz

P1200456

Jongeren in een asielcentrum kunnen zich geïsoleerd voelen en participeren niet altijd vlot in de samenleving. Het Jeugdwerk kan hier een belangrijke rol in spelen door jonge asielzoekers en vluchtelingen te betrekken bij hun werking.

Wij Altochtonen van de Toekomst zijn een vijfentwintigtal jonge vluchtelingen die maandelijks samenkomen. De naam “Altochtonen” is een contaminatie van de woorden “allochtoon” en “autochtoon” en betekent letterlijk “wereldburger”. De jonge wereldburgers gingen langs bij Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz met hun aanbevelingen voor het jeugdwerk, vanuit hun eigen ervaringen in opvangcentra.
“Ik hoop dat we een verbetering zien in de dingen die wij willen bereiken,” vertelt Albina Jakupi. “Mensen in asielcentra moeten weten dat ze niet alleen zijn. Ik dacht dat de minister streng zou zijn, maar hij luisterde en toonde interesse in wat we zeiden.”

De Altochtonen willen dat sociaal-cultureel jeugdwerk bekend en toegankelijk gemaakt wordt voor jonge asielzoekers en vluchtelingen en dat jeugdwerkers hiervoor een aangepaste vorming krijgen.

“Het was niet eerste keer dat ik een minister ontmoette, maar wel één waar ik positief naar terug kijk,” zegt Amir Jafari. “Ik weet zeker dat de minister nu, dankzij onze aanbevelingen, beter weet wat hij kan doen voor jonge vluchtelingen. Wij staan klaar om mee te zoeken naar oplossingen voor gevluchte jongeren.”

De tweet van de minister:

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”pt”><p lang=”nl” dir=”ltr”>Net bezoek gehad van de 'altochtonen van de toekomst', mét boeiende voorstellen.<br>Gesneden koek voor <a href=”https://twitter.com/burgerkabinet”>@burgerkabinet</a> <a href=”https://t.co/Rn6SXmGYzt”>pic.twitter.com/Rn6SXmGYzt</a></p>&mdash; Sven Gatz (@svengatz) <a href=”https://twitter.com/svengatz/status/722107127318323202″>18 de abril de 2016</a></blockquote>
//platform.twitter.com/widgets.js

Geef een reactie