Wat is een Belg?

Vandaag kregen de Al-tochtonen van de Toekomst een workshop over aanbevelingen schrijven en een vorming rond gender en stereotypes. In de voormiddag schreven we aanbevelingen voor het Commissariaat-Generaal voor de vluchtelingen en Staatlozen. In de namiddag stelden wij onszelf de vraag wat een Belg is. Enkele antwoorden waren: een Belg heeft blond haar en blauwe ogen en hij\zij  eet graag  frietjes met stoofvlees. Al de antwoorden die we op deze vraag gaven zijn natuurlijk stereotypen. Door er over te praten en te discussiëren leerden we dat we verder kunnen kijken dan deze vooroordelen.

IMG_20161106_113102.jpg

Nu één van de jongere aan het woord:

“Ik doe mee aan het project van Vluchtelingenwerk Vlaanderen sinds vorige zomer. Toen ging ik voor het eerst mee op zomerkamp. Het was keileuk! Ik heb toen heel veel nieuwe mensen leren kennen. Ik ben nog steeds bevriend met hun en zie hun nog vaak tijdens de bijeenkomsten. Ik doe mee aan het project omdat het leuk is en ik meer nieuwe mensen wil leren kennen. Ook is het leuk om ideeën te bedenken om andere mensen te kunnen helpen.

Vandaag kwamen we om half elf aan voor de bijeenkomst. We hebben een babbelke gedaan met de anderen. We waren met 18 mensen. We hebben gewerkt aan aanbevelingen voor het Commissariaat Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen. Het is belangrijk dat we de asielprocedure verbeteren, zodat mensen op de vlucht een eerlijke kans krijgen. Ik hoop dat de mensen die vluchten een kans krijgen om hier een toekomst op te bouwen. Later zou ik graag als tolk voor het CGVS werken. Dan kan ik mensen tijdens hun asielprocedure helpen door voor hun te vertalen tijdens de interviews. Daarnaast wil ik ook secretaresse worden. Op school doe ik daarom handel-talen. Ik ben momenteel vier talen aan het leren: Nederlands, Frans, Engels en Duits. Ik vind Engels het moeilijkst. Ik was tien jaar toen we in België aankwamen. Eerst woonde ik in Brussel en daar ging ik vier maanden naar school. Daar heb ik redelijk goed Frans geleerd. Toen moesten we verhuizen naar Vlaanderen en daar spraken ze Nederlands. In een half jaar kon ik eigenlijk wel goed Nederlands praten, omdat ik veel oefende en veel praatte met mensen. Nederlands leren was niet heel moeilijk voor mij.

Nadat we gewerkt hebben aan de aanbevelingen hebben we geluncht. Daarna hebben we een vorming over gender en stereotypen gehad. Tijdens deze vorming heb ik nieuwe dingen geleerd over kenmerken van mensen die aan de ene kant biologisch en aan de andere kant maatschappelijk bepaald worden. Een meisje kan ook baardgroei hebben zonder dat ze dat wilt. Dat ze een baard heeft wilt niet zeggen dat ze geen vrouw is. ” (door M. 15 jaar)

img_20161106_151204

Geef een reactie